Uw koffie machine ontkalken: binnen 5 stappen een schoon koffie automaat

Handige tips

Geschreven door: Songül op 23 april 2024

Zonder twijfel is uw koffiezet machine een onmisbaar onderdeel van uw ochtend routine. Om elke dag lekkere koffie uit de machine te krijgen is het belangrijk om deze regelmatig schoon te maken. In deze blog nemen we u mee door vijf eenvoudige stappen om u koffiezetapparaat te reinigen, zodat u dagelijks kunt genieten van uw favoriete koffie.

 

Küchen-Dump - Blog template- Sani-Dump Naomi (3)

Waarom is het belangrijk om uw koffiemachine schoon te maken?

  • Om verstopping van de leidingen te voorkomen
  • Om schade aan het koffie machine te vermijden
  • Zodat de kalkaanslag niet toeneemt
  • De kwaliteit van uw koffie smaak gelijk blijft

Hoe kunt u dit aanpakken?

Stap 1: Maak het filterbakje en de koffiemachine leeg door voorzichtig het bakje te verwijderen en eventuele koffieresten weg te gooien. Zorg ervoor dat er geen koffiedik achterblijft in de machine.

Stap 2: Meng water met azijn voor het reinigen van de koffiemachine. Gebruik bijvoorbeeld één deel azijn op twee delen water. Dit mengsel helpt bij het verwijderen van kalkaanslag en opgehoopte restjes aan de binnenkant van de machine.

Stap 3: Spoel de helft van de azijn oplossing door de koffiemachine. Zet de machine aan en laat het water met azijn mengsel door de machine lopen. Hierdoor wordt vuil losgemaakt en kan het azijn zijn werk doen.

Stap 4: Laat de oplossing een tijdje in de machine intrekken, bijvoorbeeld 15 tot 30 minuten. Dit geeft de azijn de kans om door te dringen en vlekken of aanslag los te maken.

Stap 5: Spoel de rest van de oplossing door de koffiemachine. Zet de machine opnieuw aan en laat nogmaals water erdoor lopen om het restje azijn weg te spoelen. Op deze manier worden alle resten van de azijnoplossing verwijderd.

Stap 6: Spoel de koffiemachine daarna grondig met schoon water. Vul het waterreservoir met schoon water en spoel de machine meerdere keren door met water totdat er geen azijngeur meer aanwezig is. Dit zorgt ervoor dat je koffie niet naar azijn zal smaken.

Songül

Laat de oplossing een tijdje in de machine intrekken, bijvoorbeeld 15 tot 30 minuten.

Hoe vaak moet u uw koffiemachine ontkalken?

Er zijn geen vaste regels, maar over het algemeen wordt geadviseerd om uw koffiemachine eens in de 3 tot 6 maanden te ontkalken. De timing hangt af van de hardheid van uw water. In gebieden met hard tot middelhard water kan kalkaanslag sneller te zien zijn. Gebruikt u een waterontharder? Dan is eens in de 6 maanden meestal voldoende om te genieten van verse koffie.

keukenindeling linkshandig
Küchen-Dump - 128 (3)
Küchen-Dump - knipoog-lachend

Songül, trendwatcher bij Küchen-Dump

Wilt u graag deskundig advies over apparatuur in uw keuken? Wij helpen u graag! Samen met Küchen-Dump kunt u de stap zetten naar een een fijne keuken om in te koken en leven. Kom langs bij ons in de showroom of maak alvast een afspraak.

Laatste trends