Koffie machine ontkalken: binnen 5 stappen een fris koffie automaat

Handige tips

Geschreven door: Songül op 23 april 2024

Zonder twijfel is uw koffiezet machine een onmisbaar onderdeel van uw dagelijkse routine. Hoewel het gemakkelijk is om te vergeten, is het regelmatig reinigen en onderhouden van uw koffie machine belangrijk om lekkere koffie te garanderen. In deze blog nemen we u mee door vijf eenvoudige stappen om u koffiezetapparaat te reinigen, zodat u keer op keer kunt genieten van uw favoriete koffie.

 

Küchen-Dump - Blog template- Sani-Dump Naomi (3)

Waarom is het van essentieel belang om uw koffiemachine regelmatig schoon te maken?

  • Om verstopping van de leidingen te voorkomen
  • Om schade aan de machine te vermijden
  • Een toenemende kalkaanslag verslechtert de prestaties van het apparaat
  • De kwaliteit van de smaak neemt af
  • Hygiëne van uw apparaat blijft gegarandeerd

Hoe kunt u dit aanpakken?

Stap 1: Maak het filterbakje en de koffiemachine leeg door voorzichtig het filterbakje te verwijderen en eventuele koffieresten weg te gooien. Zorg ervoor dat er geen koffiedik achterblijft in de machine.

Stap 2: Meng water met azijn in een verhouding die geschikt is voor het reinigen van de koffiemachine. Gebruik bijvoorbeeld één deel azijn op twee delen water. Dit mengsel zal helpen bij het verwijderen van kalkaanslag en andere opgehoopte resten binnenin de machine.

Stap 3: Spoel de helft van de oplossing door de koffiemachine. Zet de machine aan en laat het water-azijnmengsel door het systeem lopen. Hierdoor worden eventuele vuilophopingen losgemaakt en kan de reinigingsoplossing zijn werk doen.

Stap 4: Laat de oplossing een tijdje in de machine intrekken, bijvoorbeeld 15 tot 30 minuten. Dit geeft de azijn de kans om grondig door te dringen en eventuele hardnekkige vlekken of aanslag los te maken.

Stap 5: Spoel de rest van de oplossing door de koffiemachine. Zet de machine opnieuw aan en laat nogmaals water door het systeem lopen om de resterende azijnoplossing weg te spoelen. Op deze manier worden alle resten van de reinigingsoplossing verwijderd.

Stap 6: Spoel de koffiemachine grondig met schoon water. Vul het waterreservoir met vers, schoon water en spoel de machine door meerdere keren water te laten doorlopen totdat er geen azijngeur meer aanwezig is. Dit zorgt ervoor dat je koffie niet wordt beïnvloed door eventuele restanten van de reinigingsoplossing.

Songül

Laat de oplossing een tijdje in de machine intrekken, bijvoorbeeld 15 tot 30 minuten.

Hoe vaak moet u uw koffiemachine ontkalken?

Er zijn geen vaste regels, maar over het algemeen wordt geadviseerd om uw koffiemachine eens in de 3 tot 6 maanden te ontkalken. De frequentie hangt af van de hardheid van uw water. In gebieden met hard tot middelhard water kan kalkaanslag sneller optreden. Gebruikt u een waterontharder? Dan is eens in de 6 maanden meestal voldoende om te genieten van verse koffie.

keukenindeling linkshandig
Küchen-Dump - 128 (3)
Küchen-Dump - knipoog-lachend

Songül, trendwatcher bij Küchen-Dump

Wilt u graag deskundig advies over een apparatuur in uw keuken? Wij helpen u graag! Samen met Küchen-Dump kunt u de stap zetten naar een een fijne keuken om in te koken en leven. Kom langs bij ons in de showroom of maak alvast een afspraak.

Laatste trends