Een ergonomische keukeninrichting: zo maakt u koken makkelijker en leuker

Handige tips

Geschreven door: Songül op 15 november 2023

De keuken is een plek waar we veel tijd doorbrengen. Het indelen en inrichten hiervan kan best even een puzzel zijn. Een goed ontworpen keuken gaat niet alleen om de stijlvolle look. Het is ook belangrijk om aandacht te besteden aan de ergonomie van de keuken. In deze blog delen we handige tips en tricks om uw keuken ergonomisch in te richten.

ergonomisch koken

Wat is een ergonomische keuken?

Een ergonomische keukeninrichting zorgt ervoor dat u comfortabel kunt koken, bewegen en genieten van uw culinaire avonturen. Een keuken met ergonomie is zo ontworpen dat u uw lichaam zo min mogelijk belast. Hoe beter de indeling, hoe minder afstanden u moet afleggen en hoe sneller en nauwkeuriger u kunt werken.

De efficiënte keukendriehoek

Een goed geplaatste werkruimte in de keuken volgt het principe van de werkdriehoek. De werkdriehoek bestaat uit de drie belangrijkste werkzones in de keuken: het fornuis, de gootsteen en de koelkast. Zorg ervoor dat deze zones zich op een logische manier bevinden, waarbij u gemakkelijk tussen de verschillende zones kunt bewegen. Dit minimaliseert de afstand die u moet afleggen tijdens het koken en vermindert de belasting op het lichaam.

keukendriekhoek
werkbladhoogte

Koken met de juiste werkbladhoogte

Mensen zijn verschillend in lengte, dus het is belangrijk om de werkhoogtes in de keuken aan te passen aan uw specifieke behoeften. De hoogte van het werkblad is erg belangrijk voor de ergonomie. Kies bijvoorbeeld voor een aanrechtblad met verschillende hoogtes. Op deze manier kunt u zowel staand als zittend werken, wat de druk op de rug en gewrichten verlicht. De ideale hoogte van het werkblad is zo dat u met uw ellebogen in een hoek van 90 graden kunt werken. U kunt dit zelf testen door uw handen op het werkblad te leggen en dan de ellebogen op uw zijden te houden.

Zorg voor voldoende verlichting

Goede verlichting is essentieel in een ergonomische keuken. Zorg voor helder en gelijkmatig verdeeld licht boven het aanrecht, fornuis en andere werkplekken. Dit minimaliseert vermoeidheid van de ogen en vermindert het risico op snijwonden en andere ongevallen. Overweeg ook het gebruik van dimbare verlichting, zodat u de lichtintensiteit kunt aanpassen aan verschillende activiteiten.

Songül

U moet met uw ellebogen in een hoek van 90 graden kunnen werken

Ergonomisch keukenadvies bij Küchen-Dump

Wilt u ook een keuken die ergonomisch is ingericht, zodat koken makkelijk wordt? Door een paar eenvoudige stappen kunt u de keuken al een stuk ergonomischer maken. Wees niet bang om te experimenteren om uw keuken aan te passen naar uw unieke behoeften. Heeft u hierbij hulp nodig? Onze keukenspecialisten denken graag met u mee.

Küchen-Dump - knipoog-lachend

Songül, trendwatcher bij Küchen-Dump

Of het nu gaat om het optimaliseren van de werkruimte, het integreren van slimme opbergoplossingen of het kiezen van apparatuur met gebruiksgemak in gedachten, wij zorgen ervoor dat elk aspect van uw keuken is afgestemd op uw comfort. Kom langs in onze showroom en ontdek hoe we samen een keuken kunnen creëren die niet alleen efficiënt is, maar ook een genot om in te leven. Uw (ergonomische keukenwens), onze expertise!