Dit zijn de top 6 schoonmaak tips voor uw keuken

Handige tips

Geschreven door: Songül op 29 maart 2024

Het schoonmaken en onderhouden van de keuken is belangrijk om bacteriën te voorkomen en de hygiëne op peil te houden. Door regenmatig schoon te maken zorgt u ervoor dat de keuken het hele jaar fris blijft. Bent u van plan de keuken grondig schoon te maken? Ontdek onze 6 schoonmaaktips voor een schone keuken.

Küchen-Dump - Ontwerp zonder titel (14)

1. Maak gebruik van schone doeken

Gebruik altijd schone doeken bij het schoonmaken van uw keuken. Zelfs vochtige doeken kunnen vuil en bacteriën bevatten die zich verspreiden over de keuken. Zorg ervoor dat uw vaatdoeken en theedoeken wast op een temperatuur van minstens 60°C. Op deze temperatuur worden bacteriën gedood en de was goed gereinigd. Als uw keuken extreem vuil is, is het aangeraden om eerst keukenpapier te gebruiken om het ergste vuil te verwijderen.

2. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen

Tijdens het schoonmaken is het belangrijk om geen desinfecterende middelen, bleek of azijn te gebruiken. Deze schoonmaakmiddelen zijn hardnekkig waardoor ze uw keuken en keukenblad kunnen aantasten. Hoe agressiever het middel, hoe eerder er schade zal ontstaan. Maak bijvoorbeeld gebruik van warm water met een scheutje allesreiniger, dit is te gebruiken op alle oppervlakken. 

4. Reinig de vaatwasser

Om nare geurtjes te voorkomen en altijd schoon servies te hebben, is het belangrijk om regelmatig uw vaatwasser te reinigen. In plaats van schoonmaakmiddelen te gebruiken, is het belangrijk om eerst de oorzaak of eventuele problemen te achterhalen. Voor een intensieve reiniging van de vaatwasser kunt u het heetste programma gebruiken om al het vet en vuil te verwijderen. Daarnaast is aangeraden om de filters, sproeiarmen en rubbers schoon te maken. Zo zorgt u dagelijks voor schoon servies!

opbergruimte minimalistische keuken
duurzame keuken - duurzaammateriaal

4. Ontdooi uw vriezer

Het is verstandig om jaarlijks de vriezer te ontdooien. Opgehoopt ijs zorgt voor minder ruimte en verminderd zijn werking. Haal eerst alle producten uit de vriezer en schakel hem uit. Plaats een schaaltje met heet water in de vriezer en leg een paar theedoeken neer om het water op te vangen. Nadat de vriezer volledig ontdooid is, kunt u hem schoonmaken en vervolgens weer inschakelen. 

5. Oven en magnetron schoonmaken

Tijdens het gebruik van de oven blijven soms etensresten achter. Daarom is het belangrijk om uw oven en/of magnetron niet over te slaan tijdens het schoonmaken. Begin met het leeghalen van de oven en verwijder alle kruimels en restjes. Voor het reinigen van de binnenkant kunt u baking soda gebruiken of enkele plakjes citroen op 200°C voor een paar minuten laten verwarmen. Tot slot kunt u het rooster en de ovenplaat schoonmaken door een klein scheutje schoonmaakazijn te gebruiken en dit te laten inwerken.

6. Haal alle voorraad kasten leeg

Nadat al uw apparatuur schoon is, zijn de voorraadkasten de laatste stap. Controleer al uw producten op de houdbaarheidsdatum en gooi kleine restjes die u niet meer wilt bewaren in de prullenbak. Organiseer de kastjes, lades en maak de voorraadpotten schoon. Gebruik een stofzuiger om de laatste kruimels en restjes uit de kastjes te verwijderen. Tip: vergeet niet om uw kruidenpotjes schoon te maken, hier blijven vaak veel bacteriën op hangen.

Küchen-Dump - knipoog-lachend

Songül, trendwatcher bij Küchen-Dump

Wilt u graag deskundig advies over de indeling van uw keuken? Wij helpen u graag! Samen met Küchen-Dump kunt u de stap zetten naar een een fijne keuken om in te koken en leven. Kom langs bij ons in de showroom of maak alvast een afspraak.

Laatste trends