De Scandinavische keukentrend voor rust en ruimte

Handige tips

Geschreven door: Songül op 10 mei 2023

De Scandinavische keukentrend is de laatste jaren steeds populairder geworden. Zo populair dat dit keukendesign wereldwijd terugkomt. De eenvoudige minimalistische esthetiek in combinatie met lichte tinten zorgt voor een rustige en ontspannen sfeer. Lees hieronder de geschiedenis en de meest kenmerkende aspecten van de Scandinavische keuken. Ook vertellen we hoe u deze aspecten kunt integreren in uw eigen keuken.

Küchen-Dump - De Scandinavische keukentrend voor rust en ruimte

De geschiedenis

In Scandinavische interieurdesign is het niet zo dat alles uit Scandinavië komt. Het is echter wel geïnspireerd door de stijl die in deze landen is ontstaan. De populariteit is begonnen door een tentoonstelling in Stockholm in 1930. In deze tentoonstelling genaamd ‘Scandinavian Design’ werden alle nieuwe Scandinavische designoplossingen gepresenteerd. Het was zo succesvol dat het zich al snel over de hele wereld verspreidde. Waarom was Scandinavisch design zo populair? Precies voor dezelfde reden als nu: het is functioneel, maar tegelijkertijd gezellig.

De Scandinavische keukentrend voor rust en ruimte
De Scandinavische keukentrend voor rust en ruimte

Minimalistische esthetiek

Eén van de kenmerken die centraal staat in Scandinavische keukens is de minimalistische esthetiek. Dit betekent dat er nauwelijks gebruik wordt gemaakt van decoratieve elementen en er weinig details aanwezig zijn. De focus ligt juist meer op strakke vormen en eenvoudige lijnen. De georganiseerde en opgeruimde uitstraling die hierdoor goed naar voren komt zorgt voor een rustige sfeer in de keuken.

Songül

Zorgt voor een rustige sfeer in de keuken

Lichte kleuren

Ook lichte kleuren zijn een belangrijk aspect in Scandinavische keukens. Wit, grijs en pastelkleuren zijn veelvoorkomend en zorgen voor een heldere en frisse uitstraling. Door deze kleuren te gebruiken zorgt u voor een ruimtelijk effect en lijkt de keuken groter dan deze eigenlijk is.

De Scandinavische keukentrend voor rust en ruimte
De Scandinavische keukentrend voor rust en ruimte

Natuurlijke materialen

Het gebruik van natuurlijke materialen zoals hout, marmer en beton is veelvoorkomend in Scandinavische keukens. Deze materialen zorgen voor een natuurlijke en warme uitstraling. Om een gezellige en knusse sfeer te creëren wordt er vaak gekozen voor houten kasten en vloeren.

Functionele inrichting

Naast dat Scandinavische keukens heel mooi zijn, worden ze ook functioneel ingericht. Er wordt dus genoeg aandacht besteed aan aspecten zoals opberg- en werkruimte. Dit zorgt ervoor dat er genoeg kastruimte is en keukenapparatuur op een praktische en logische manier geplaatst kan worden.

De Scandinavische keukentrend voor rust en ruimte
De Scandinavische keukentrend voor rust en ruimte

Hoe de uitstraling van Scandinavische keukens te integreren in jouw eigen keuken?

Hieronder vindt u enkele tips om de uitstraling van Scandinavische keukens te integreren in uw eigen keuken:

  • Kies voor pastelkleuren of lichte kleuren als wit en grijs voor een ruimtelijke uitstraling in de keuken;
  • Gebruik natuurlijke materialen voor bijvoorbeeld de vloer, het aanrechtblad of de kastdeuren. Hout, marmer en beton zijn hierin allemaal een optie;
  • Kies voor eenvoudige en strakke vormen voor de kasten en keukenapparatuur;
  • Zorg voor voldoende opberg- en werkruimte, zodat de keuken praktisch en functioneel is.
Küchen-Dump - knipoog-lachend

Songül, trendwatcher bij Küchen-Dump

Wij zijn erg benieuwd wat u vond van de blog over de Scandinavische keukentrend! Wilt u graag advies hierover, kom dan langs in onze winkel voor meer tips. Wanneer u al een Scandinavische keuken heeft zijn wij benieuwd naar het resultaat!

Laatste trends