De juiste verlichting in de keuken

Handige tips

Geschreven door: Songül op 24 mei 2022

De verlichting in uw keuken is een belangrijke eyecatcher! In deze blog vertellen wij de mogelijkheden die u heeft met de verschillende belichtingstechnieken en welke lampen bij welke stijl mooi staan. Bent u geïnteresseerd? Lees dan zeker verder!

verlichting in de keuken

De juiste verlichting in de keuken

In de keuken brengen we veel tijd door. Er wordt gekookt, gegeten en gepraat. Het is daarom belangrijk dat er een gezellige sfeer hangt in de keuken. Goede verlichting is onmisbaar in de keuken. Wij geven verschillende tips om de juiste verlichting te kiezen voor uw keuken.

verlichting in de keuken
verlichting in de keuken

Een lichtplan maken

De eerste stap bij het uitzoeken van verlichting voor de keuken is daarom ook het maken van een lichtplan. Voordat u de keukenverlichting uitkiest, doet u er goed aan te bepalen op welke plaatsen u licht nodig heeft, en welk soort verlichting deze plekken nodig hebben. Heeft u bijvoorbeeld een tafel in de keuken, dan kan daaraan gegeten maar ook gewerkt worden. In dat geval wilt u waarschijnlijk de mogelijkheid hebben de lichtval aan te passen. Dat kan onder meer met spots die je onafhankelijk van elkaar kunt inschakelen.

Songül

DE EERSTE STAP IS HET MAKEN VAN EEN LICHTPLAN

Drie soorten verlichting

Basisverlichting Dit is de eerste stap in het maken van een lichtplan. De basisverlichting van de keuken is erg belangrijk, omdat u hiermee de volledige keuken verlicht. Deze verlichting is aangesloten op de hoofdschakelaar en wordt vaak als eerst ingeschakeld wanneer u de ruimte binnenloopt. De basisverlichting wordt meestal aan het plafond bevestigd met bijvoorbeeld een plafondlamp of spotjes. Het is algemene verlichting die de ruimte goed verlicht.

Functionele verlichting Er wordt in de keuken natuurlijk ook gewerkt! Bij het kookvuur of het aanrecht is functionele verlichting essentieel om te koken. Direct licht dat rechtstreeks het werkblad verlicht is hierbij de beste keuze. Denk aan hanglampen boven het kookeiland, spotjes in het plafond of onder de keukenkasten.

Sfeerverlichting Om in de keuken goed te kunnen werken, heb je aan de basis- en werkverlichting voldoende. Doordat de keuken steeds vaker als verlengde van de woonkamer wordt gezien neemt het belang van sfeerverlichting toe. Een extra lampje aan de wand of in een nis, kan net dat beetje extra geven aan je keuken en de gewenste sfeer scheppen. Sfeerverlichting kunt u creëren door de binnenkant van vitrinekasten te verlichten of bijvoorbeeld een mooi voorwerp te belichten met een gericht spotje. In sfeerverlichting heeft u ruime keuze uit allerlei soorten lampen en deze verlichting kunt u helemaal naar uw eigen smaak aanpassen.

verlichting in de keuken
verlichting in de keuken
Songül

GEEF AAN WAT VOOR VERLICHTING U WAAR NODIG HEEFT

Plattegrond van de keuken

Om een goed verlichtingsplan te maken, maakt u eerst een goede plattegrond van de keuken. Eventueel kunt u de bouwtekening als basis nemen. Geef aan waar bepaalde activiteiten plaatsvinden en welke verlichting u daarvoor nodig heeft. Vergeet tot slot niet de aanwezige stopcontacten te inventariseren en in uw plan op te nemen.

Küchen-Dump - knipoog-lachend

Songül, trendwatcher bij Küchen-Dump

Wij zijn erg benieuwd naar wat u vond van de manieren om uw keuken te verlichten! Kom gerust langs in onze winkel voor vragen of advies! Wilt u nog meer tips? Laat het ons gerust weten! Daarnaast zijn we natuurlijk erg benieuwd op welke manier u licht in uw keuken creëert.

Laatste trends