De Biophilic design keuken: breng buiten naar binnen!

Handige tips

Geschreven door: Songül op 19 april 2022

Bij een keuken met een Biophilic design is het mogelijk om verschillende kanten op te gaan. Deze stijl is dé perfecte stijl wanneer u in verbintenis wilt staan met de natuur. In een Biophilic keuken wordt er gebruik gemaakt van natuurlijke materialen zoals hout, steen en keramiek. In deze blog leest u meer over een Biophilic design in de keuken!

biophilic design

Wat is een Biophilic design keuken?

De letterlijke vertaling van biofilie is de letterlijke liefde voor het leven of levende systemen. Deze stijl gaat naast de connectie met de kleur groen ook gepaard met daglicht, natuurlijke elementen, temperatuur, seizoen, kleur en materiaalgebruik. Wanneer deze onderdelen met elkaar worden gecombineerd, wordt uw stres vermindert en worden de cognitieve functies van de mens bevorderd.

biophilic design
biophilic design

Kenmerken Biophilic keuken

In deze stijl zijn er een aantal elementen die vaak terugkomen. In deze keukens wordt er veel gebruik gemaakt van hout. Daarnaast staan planten centraal en worden er andere natuurlijke materialen gebruikt. U kunt hierbij denken aan steen of marmer.

Songül

DAARNAAST STAAN PLANTEN CENTRAAL

Inrichting Biophilic keuken

Er zijn talloze mogelijkheden om te kiezen hoe u uw keuken wilt gaan inrichten. Zo kunt u bijvoorbeeld alleen een wand bekleden met planten. Daarnaast kunt u er ook voor kiezen om juist de keukenkastjes in het hout te nemen, zodat deze stijl extra goed naar voren komt! U kunt ervoor kiezen om een deel van de keuken in deze stijl te creëren, maar u kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de keuken in zijn geheel in te richten met het Biophilic design. Wanneer u bezig bent met het inrichten van uw keuken, is het lastig om bepaalde keuzes te maken. Zo staat u voor de keuze om een kraan te vinden die past bij natuurlijke elementen. Matzwart en chroom passen hier ontzettend goed bij!

Gebruiken van natuurlijke materialen

Iets wat we steeds vaker terug zien komen; het gebruik van natuurlijke materialen op wanden en vloeren. Denk hierbij aan houtlook tegels, gekleurde (groene) muren en natuurlijk het gebruik van planten. Als u een Biophilic stijl in uw keuken wilt, dan kunt u het beste gaan voor de kleur groen en dat dan in combinatie met hout én natuurstenen. Het is belangrijk om ook stijlvolle accessoires te gebruiken. Denk hierbij aan houten mandjes. Kleed uw keuken aan met kaarsen, houten mandjes, planten en andere materialen!

biophilic design
biophilic design
Songül

DAN KUNT U OOK VOOR NEPPE PLANTEN GAAN

Planten in de keuken

Breng buiten naar binnen! Hoe? Breng planten in uw keuken. Er is geen enkele Biophilic keuken waarbij er geen planten in de keuken te vinden zijn. Let er wel op, dat u planten moet uitkiezen die weinig zonlicht nodig hebben. Liever geen echte planten? Dan kunt u ook voor neppe planten gaan. Deze zijn zeer geschikt voor wanneer u geen groene vingers heeft!

Hout in de keuken

Wanneer u hout wilt in de keuken, zijn er een aantal dingen waar u rekening mee moet houden. Niet al het hout is namelijk bestendigd tegen vocht. Daarom is het belangrijk om te kiezen voor een houtsoort die hier wel tegen kan, zoals Teakhout, Jatoba, Iroko, Merbau of bamboe.

Wat handig is om te weten is dat hout bewerkt kan worden. Dit zorgt ervoor dat het hout beter tegen water kan. Het is en blijft natuurlijk een natuurlijk materiaal, dus goede ventilatie is weldegelijk van belang.

Küchen-Dump - knipoog-lachend

Songül, trendwatcher bij Küchen-Dump

Wij zijn erg benieuwd naar wat u vond van onze tips over een Japandi keuken! Kom gerust langs in onze winkel voor vragen of advies! Wilt u nog meer tips? Laat het ons gerust weten! Daarnaast zijn we natuurlijk erg benieuwd op welke manier u de betonlook stijl in uw keuken heeft toegepast.

Laatste trends